Amanat 2

Salam Untuk Warga Pendidik SKSI

Terlebih dahulu saya mohon maaf kerana agak lama tidak updatekan blog ini.  Komitmen terhadap tugasan pengurusan mahupun di peringkat sekolah dan Daerah, membataskan masa saya untuk berblog. Namun begitu ini tidak bermakna saya tidak mahu berblog lagi atau hangat-hangat tahi ayam.  Saya akan terus berblog. Saya akan terus menghantar pelbagai berita, maklumat atau arahan yang tidak sempat saya sampaikan kepada saudara/saudari dalam takalah limat atau mesyuarat.

Blog adalah medium terbaru dan terkini sebagai satu kaedah atau tool untuk komunikasi dua hala yang amat berkesan kepada pelbagai golongan seperti pemimpin negara, ahli politik, pelbagai group, peniaga, pendidik atau sesiapa sahaja. Melalui blog kita boleh sampaikan pelbagai maklumat, berita, arahan atau apa sahaja yang boleh diekses oleh sesiapa sahaja diseluruh dunia tanpa sempadan.

Sebagai seorang pendidik, saya amat menyarankan saudara/saudari sentiasa terkehadapan dengan teknologi komunikasi ini agar saudara saudari menjadi contoh terunggul untuk anak didik saudara/saudari semua. Tunjukkan kepada mereka bahawa guru mereka adalah pendidik yang menguasai teknologi maklumat. Tunjukkan kepada mereka bahawa guru mereka adalah kumpulan guru yang tidak buta ICT.

Tunjukkan kepada anak didik kita bahawa kita berupaya menggunakan teknologi ICT untuk menyampaikan maklumat, kemahiran dan ilmu kepada mereka. Kita sentiasa melaung-laungkan kepada mereka agar menguasai ICT. Buktikan kepada mereka bahawa kita tidak semata-mata bercakap kosong. Jangan kita dikatakan ibarat ketam mengajar anaknya berjalan betul, sedangkan ia sendiri tidak boleh berjalan betul.

Dalam dunia pendidikan hari ini, kita tidak boleh lagi semata-mata menggunakan ilmu dan kemahiran lama yang ada pada kita. Kita perlu dan mesti menggunakan segala teknologi baru dan gabungkan dengan teknologi lama yang ada pada kita untuk memastikan anak-anak didik kita sentiasa duduk sama tinggi dengan kanak-kanak di negara maju. Ilmu dan kemahiran yang perlu ada pada anak didik kita tidak boleh lagi dalam ruang lingkup tempatan semata-mata. Mereka perlu terkehadapan dan setaraf dengan kanak-kanak di negara maju.

Jesturu itu, sebagai pendidik kepada kumpulan yang akan menentukan samada negara kita boleh maju pada 2020, kita perlu berilmu dan berkemahiran seperti pendidik di negara maju.  Kuasailah ICT. Gunakan blog untuk menyampaikan ilmu dan kemahiran kepada anak-anak didik kita. Galakkan mereka sentiasa melayari blog sauadara saudari untuk mengekses maklumat atau kemahiran yang tidak sempat disampaikan dalam bilik darjah.

Saudara/saudari yang dihormati semua,

Dengan berblog, ini tidak bermakna, p & P tidak perlu dilakukan di bilik darjah. Seperti yang saya katakan tadi, blog hanyalah sebagai satu kaedah komunikasi dua hala yang sangat efektif. Saudara/saudari perlu melakukan P & P dalam bilik darjah seperti biasa. Blog hanyalah sebagai nilai tambah teknologi pengajaran dan pembelajaran. Hanya yang saya nak tekankan di sini ialah, saudara menggunakan teknologi ini untuk menambahbaikkan teknologi pengajaran dan pembelajaran yang sedia ada pada kita.

Kita mahu anak-anak didik kita menjadikan dunia ICT ini sebagai sebahagian dari kehidupan mereka.  Tidak ada sesiapapun yang boleh membantu mereka kecuali kita yang telah diamanahkan untuk menjadikan mereka sentiasa kehadapaan dari segi kemahiran, ilmu, fikiran dan pandangan.

Oleh itu, saudara/saudari sekalian, gunakanlah antara medium terbaik  ini untuk merialisasikan hasrat dan harapan negara kita yang mahukan negara kita menjadi negara maju menjelang 2020. Berbloglah dengan pemimpin anda. Berbloglah dengan anak-anak didik anda.

Wassalam.  Ikutilah pemimpin anda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: